Hvad er Business Intelligence?

Lige nu anno 2020 indsamler virksomheder data som aldrig før, det er her Business Intelligence (BI) kommer ind i billedet. Kort sagt handler en BI-løsning om at omsætte data til værdi. BI er en kombination af software og forretningsstrategi, som man bruger til at arbejde med sine data for at få indfriet sin forretnings potentiale. Det kan fx være via optimering af arbejdsprocesser, forbedre medarbejdertrivsel, skabe et bedre beslutningsgrundlag, optimere prissætning, finde flaskehalse og meget mere.

Herunder giver vi dig et grundlæggende indblik i mulighederne med en BI-løsning, hvor vi giver konkrete eksempler. Du kan også booke en live demonstration.

Multi devices - business intelligence og data management

Hvad er Business Intelligence?

Lige nu anno 2019 indsamler virksomheder data som aldrig før, det er her Business Intelligence (BI) kommer ind i billedet. Kort sagt handler en BI-løsning om at omsætte data til værdi. BI er en kombination af software og forretningsstrategi, som man bruger til at arbejde med sine data for at få indfriet sin forretnings potentiale. Det kan fx være via optimering af arbejdsprocesser, forbedre medarbejdertrivsel, skabe et bedre beslutningsgrundlag, optimere prissætning, finde flaskehalse og meget mere.

Herunder giver vi dig et grundlæggende indblik i mulighederne med en BI-løsning, hvor vi giver konkrete eksempler. Du kan også booke en live demonstration ved at ringe til os på +45 70 23 40 60.

Hurtigere indsigt med strukturerede data

Den primære grund til at virksomheder begynder at være interesseret i en BI-løsning er, at de ophober store mængder data uden at have det fornødne værktøj til at arbejde med dem hurtigt og effektivt. I stedet ser man manuel håndtering af data til rapporter og analyser, hvilket er ekstremt tidskrævende. Af den grund bliver værdifulde data ofte parkeret eller glemt i et af organisationens mange systemer.

Via data management vasker og integrerer man sine data og får hele processen automatiseret i sit data warehouse. Herefter kan man hurtigt og enkelt få indsigt i sin forretning via sin BI-løsning, og når den indsigt bruges rigtigt, vil det hurtigt komme til udtryk på virksomhedens bundlinje.

Få artiklen tilsendt

Artiklen tager 5 minutter at læse og giver dig et grundlæggende overblik over, hvad Business Intelligence er. Derudover får du et hurtigt indblik i et par potentielle faldgruber du skal vide før, du investerer i BI. Til slut får du en række konkrete eksempler på, hvad man kan opnå med Business Intelligence.

Har du ikke tid lige nu? Få artiklen på mail lige her:

Overblik med Business Intelligence

Med sin BI-løsning får man hurtig adgang til virksomhedens KPIer i et integreret display, der viser data i realtid.

Få mere tid og frihed til at drive forretning med et samlet overblik over virksomhedens data. Ved at monitorere nøgletal får man et enkelt og effektivt styringsværktøj, som identificerer og varsler kritiske udsving, så man kan handle i tide. Det sikrer bedre og tidligere beslutninger, når man har styr på de nyeste trends i forretningen.

Self-service med et interaktivt dashboard

Med et fleksibelt og brugervenligt system er det nemt at lave self-sevice dataanalyser.
Et interaktivt dashboard giver chefer og medarbejdere mulighed for at lave hurtige Ad Hoc-analyser på virksomhedens nøgletal. Det vil sige, at med få klik får man et detaljeret indblik i virksom­hedens præstation, processer, status m.m. Derved kan man identificere årsagen til uregelmæssigheder direkte fra dashboardet.

Det smarte ved self-service er, at man springer adskille administrative led over i organisationen, hvilket sparer både tid og penge.

Håndholdt business intelligence til teamkommunikation

Hurtig synonymordbog til Business Intelligence:

Undgå de 2 hyppigste årsager til at BI-projektet går i vasken

En Investering i Business Intelligence kan være den bedste investering for forretningen, som lynhurtigt tjener sig hjem med de mange muligheder for optimering. Men BI kan også ende med en grim skuffelse, hvis man ikke er opmærksom på de to store faldgruber: at undervurdere data management og implementering.

Der er desværre kommet en myte om, at BI er ensbetydende med fuld kontrol over data. Det kan være rigtigt, men ikke hvis BI-løsningen står helt alene. Løsningen er afhængig af ordnede data, og at implementeringen tager højde for virksomhedens behov.

Implementering, data management og business intelligence

Data management

BI er som udgangspunkt et analyse- og visualiseringsværktøj, og derfor er det ikke et data management system, som kan lave ETL af data – altså  integrere, vaske og strømeline data (ETL : Extract, Transform, and Load). Sagt på en anden måde, BI gør, at data og mennesker mødes, og data management gør, at det er de rigtige data.

Det er vigtigt at være opmærksom på denne distinktion, fordi det kan nemt blive en faldgrube. Vi ser desværre en tendens til, at virksomheder får investeret i det ene uden det andet, fordi de ikke er blevet gjort opmærksom på denne distinktion. Tommelfingerregelen er: BI kan ikke stå alene.

Implementering

Det er nødvendigt, at jeres leverandør/BI-partner lytter til jeres behov, først da kan man komme ordentlig i mål med sit BI-projekt.
Vær derfor varsom med at købe ideen om, at en BI-løsning kan installeres som plug-and-play.

Nogle virksomheder har behov for at komme hurtigt igang, få plukket de lavesthængende frugter, som kan komme de daglige udfordringer til livs. Andre virksomheder sidder med store mængder komplekst data spredt i mange systemer. I de tilfælde er det vigtigt at få lagt en plan for implementeringen, så man ikke ender med at skulle starte forfra undervejs i processen.

8 hurtige eksempler på muligheder med BI:

Multi devices - business intelligence og data management

5 konkrete muligheder med Business Intelligence

Nu har vi dækket det basale om Business Intelligence, nogle potentielle faldgruber og en række hurtige eksempler på Business Intelligence. Her kommer 5 eksempler, hvor vi går mere i dybden med hvilke forretningsområder Business Intelligence kan anvendes på.

5 konkrete muligheder med Business Intelligence

Nu har vi dækket det basale om Business Intelligence, nogle potentielle faldgruber og en række hurtige eksempler på Business Intelligence. Her kommer 5 eksempler, hvor vi går mere i dybden med hvilke forretningsområder Business Intelligence kan anvendes på.

Find flaskehalse til optimering med Business Intelligence

I virksomheder har alle processer en begyndelse, midte og slutning, hvilket kan udnyttes med Business Intelligence. Med BI kan man inddele sine processer i mindre tidsintervaller, og ved at tracke de enkelte intervaller kan man identificere potentielle flaskehalse eller kritiske udsving.
I en moderne virksomhed bliver overraskende mange processer logget automatisk. Og hvad der bliver logget kan bruges til effektivisering med din BI-løsning. Af potentielle processer kan bl.a. nævnes:

 • transittid
 • ordrer til tiden
 • leveringstids
 • produktionstid
 • salgsprocesser
 • kunderejser
 • oplæring af personale
 • opfyldning af varer eller lager
 • vedligeholdelse af It-systemer og produktionsmaskiner

Vinimportør og -distributør Globus Wine har integreret deres produktionsplanlægning i deres BI-værktøj. På den måde kan den enkelte sælger bidrage med sit eget forecast på salg, som nemt kan tilføjes direkte til produktionsplanerne. Med unikke brugeradgange undgår Globus Wine, at én person skal være flaskehals på tilføjelser til planerne. Samtidig er alle dataene fra tidligere forecast og produktioner tilgængelig til hurtig og nem sammenligning direkte fra dashboardet. Der mange muligheder med BI til vin, øl og spiruts.

Indkøb og lagerhåndtering til produktion

Den rette håndtering af indkøb og lager er nøglen til optimering af produktionsflow. Der ligger et stort potentiale for øget indtjening gennem overvågning og styring af indkøb, lager og operation.

Med din BI-løsning kan du overvåge og handle på de vigtige aspekter af en virksomheds indkøbs- og lagerhåndtering relateret til produktionen. Med indkøbs- og lageranalyser kan man minimere nedetid, undgå en høj binding af værdi og meget mere.

Se et udvalg af de mange muligheder med BI her:

 • Komplet overblik over Indkøb
 • Indsigt i Segmenter / leverandørgrupper / leverandører
 • Lageranalyser og ordrebeholdning
 • Minimere ukurans, over- og underlager
 • Indsigt i produktgrupper / enkeltprodukter
 • Kostnedbrydning af styklister
 • Identificere muligheder for lavere indkøbspris
 • Faktiske kostpriser i forhold til estimerede
 • Integreret løsning til salgsbudgettering og salgsforecast
 • Indkøbsanalyser på baggrund af salgsforecast

Bedre kommunikation med Business Intelligence

Virksomheder med en hektisk hverdag er afhængig af, at de forskellige afdelinger kan handle hurtigt og uafhængigt af hinanden. Det er imidlertid svært, hvis der ikke er tillid til tallene. Særligt når ændringer i data ikke bliver kommunikeret hurtigt og effektivt i virksomheden.

Med Business Intelligence kan I klæde virksomheden, de enkelte teams og medarbejderne ordentligt på via automatiserede rapporter. Med automatiserede rutiner fjerner Business Intelligence potentielle flaskehalse i rapportering og leverer information til de rette mennesker på det rette tidspunkt, så man undgår forvirring og får en god intern kommunikation. Det sikrer, at alle i virksomheden taler ud fra én version af sandheden – slut med mistillid til tallene.

Projekthåndtering med Business Intelligence

Optimal prissætning og forhandling

Med Business Intelligence bliver det nemmere at udarbejde den optimale prissætning og genforhandle gamle aftaler. I mange brancher er det svært at finde det rigtige prisleje, fordi der er et uoverskueligt antal afgifter og/eller fordi marginen bliver gradvist strammere pga. stigende vedligeholdelses-, drift-, og reparationsomkostninger.

Pludselig kan gamle aftaler være ugunstige, hvilket kan være en rigtig dårlig forretning, hvis det ikke opdages i tide.

Med en BI-løsning får I indsigt i den enkelte kunderelation på alle niveauer, hvilket kan bruges til at lave den optimale prissætning. Med BI får i mulighed for at se og sammenligne omkostninger, told og afgifter på det laveste niveau på den enkelte kunderelation og derved gøre status og sætte realistiske mål. Derved får I den fornødne indsigt til at prissætte varer og ydelser eller genforhandle gamle aftaler.

BI-løsning med integreret salgsbudgettering og salgsforecast

Budgettering og forecasting er et væsentligt område, når virksomheden skal planlægge mål, delmål og aktiviteter. Derfor er det en fast process, der bør gøres så hurtig og nem som mulig samtidig med, at det stadig er sikkert og gennemskueligt.

Uanset om din BI-løsning skal understøtte et årsbudget eller et rullende forecast, er der meget tid at spare, hvis din BI-løsning har en funktion til indtastning direkte via dashboardet, så man kan udvikle en løsning med integreret salgsbudgettering og salgsforecast.

Med et integreret værktøj til salgsbudgettering og -forecast bliver indtastning meget hurtigere af tre årsager: For det første kan man nemt og sikkert uddelegere indtastning til de ansvarlige – fx de ansvarlige sælgere og indkøbere – så man undgår flaskehalse. For det andet ligger de historiske data allerede klar, som man hurtigt kan sammenligne op imod, så man undgår manual håndtering af forskellige gamle excel-ark eller lignende. For det tredje bliver det nye budget automatisk integreret i den løbende rapportering.
På den måde kan der spares masser af tid med BI-self-service til budgettering og forecast.

Har du spørgsmål til BI?

Nu har vi dækket det vigtigste ift. at få en grundlæggende forståelse for hvad Business Intelligence er, og vi har givet en række bud på potentielle muligheder med BI. Hvis du stadig har spørgsmål til Business Intelligence eller data management, så står vi selvfølgelig til rådighed kontakt os på:
+45 70 23 40 60 eller på mail post@vision-it.eu.

Eller skriv i formularen.

  Har du spørgsmål til BI?

  Nu har vi dækket det vigtigste ift. at få en grundlæggende forståelse for hvad Business Intelligence er, og vi har givet en række bud på potentielle muligheder med BI. Hvis du stadig har spørgsmål til Business Intelligence eller data management, så står vi selvfølgelig til rådighed kontakt os på:
  +45 70 23 40 60 eller på mail post@vision-it.eu.

  Eller skriv i formularen.